Het bewerken van foto’s

Hier was ik faliekant op tegen voordat ik met de fotografiecursus begon. Ik wilde echte, natuurlijke, beelden en geen perfecte plaatjes waar alles is gefotoshopt. Maar al snel leerde ik dat je niet helemaal zonder kunt. Een foto wordt niet meteen ‘nep’ als je deze bewerkt. Een camera kan nu eenmaal niet alles zien zoals je ogen zien. Met het bewerken van licht en kleur kun je je foto dus echt mooier maken, zonder afbreuk te doen aan de echtheid.

 

Ik werd enthousiast

Als echte beginner had ik een gratis programma waarmee je basis-aanpassingen kunt doen. De foto wat lichter of donkerder maken, contrast aanpassen of de kleuren iets feller/minder fel maken. Dit was een fijn en makkelijk programma om kennis te maken met fotobewerking. Maar ik moest noodgedwongen overstappen op een uitgebreider programma (zie vorige blog). Dit was wel een uitdaging, want er zitten zoveel knoppen en opties in dat programma. Ik startte met een online cursus en als ik tegen iets specifieks aan liep ging ik op youtube zoeken naar tutorials. Ik kreeg de smaak te pakken, wat maakt dat ik het bewerken van foto’s nu ook leuk begin te vinden. Ik zie dat je je foto’s er echt mooier mee kan maken, ook zonder grote aanpassingen. Daarnaast merk ik dat ik er ook steeds creatiever mee wordt.

Nog steeds zijn mijn bewerkingen beperkt. Ik werk niet alle oneffenheden weg, maar werk wel veel met belichting, schaduwen, croppen en kleurtinten.

 

Presets en eigen stijl

Ook ging er een wereld open van presets. Ik ben hiermee nog aan het experimenteren. Omdat ik mijn eigen stijl nog moet uitvinden probeer ik veel uit. Zo kan ik zoeken naar wat ik het mooist vind. Hieronder vind je een paar originele foto's en de bewerkte versie. Ik hoor graag wat je hier van vindt.

 

Wat vind jij van fotobewerking? Pas jij dat veel toe? Laat het me weten in een reactie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.